Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

Солист от Арена Ди Верона и влюбена двойка пеят в "Аида"

Солист от Арена Ди Верона и влюбена двойка пеят в "Аида"
Публикувано: 21.07.2016

По традиция в най-грандиозната опера на Верди - "Аида", Опера Пловдив кани водещи солисти от Арена Ди Верона. След Хуи Хе като Аида през 2014 и Ана Лукреция Гарсия като Амнерис през 2015, през 2016 в Пловдив пристига Алберто Газале за ролята на Амонасро.  В момента певецът е един от водещите баритони в света. Спектакълът на доц. Нина Найденова ще се играе на 22 юли от 21 часа с диригент Диан Чобанов.

Алберто Газале дебютира на Арена Ди Верона през 1989 година с "Бал с маски". Получава и престижната награда Zenatello за "Набуко" на "Арена ди Верона", където често пее и в "Аида". Той е редовен солист в "Ла Скала" в Милано, Виенската държавна опера и в оперните театри на Берлин, Барселона, Флоренция, Венеция, Цюрих, Мадрид, Париж, Болоня, Триест, Монте Карло, Генуа и други. Календарът му с участия по света е запълнен години напред.


Друга любопитна новина е, че за първи път пловдивската публика ще види на сцената като влюбени и двойката в живота - Камен Чанев и Таня Иванова. Солистите дълго време се притесняваха и избягваха да поемат този двоен ангажимент. За първи път на Античния театър те ще се обяснят в любов като Аида и Радамес. Тенорът Камен Чанев пя на премиерата на "Аида" заедно с Хуи Хе през 2014, а Таня Иванова бе Аида заедно с Ана Лукреция Гарсия през 2015. 

Най-сетне влюбената оперна двойка застава заедно пред Пловдив, за да изберат "любов" или "вярност към родината" в една фатална безизходица. Характерно за Вердиевите творби е, че няма само един главен персонаж. Макар операта да носи името на етиопската принцеса-пленница Аида, то всички централни роли са музикално и драматургично равнопоставени.Останалите партии се изпълняват от Даниела Дякова, Пламен Кумпиков, Евгения Ралчева и други.