Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

Найджъл Кенеди с концерт на Античния театър

Найджъл Кенеди с концерт на Античния театър
Публикувано: 25.07.2016

Изключителният, виртуозен и екстравагантен музикант – Найджъл Кенеди ще изнесе не един, а два концерта в България тази есен – на 17 септември в София (в зала 1 на НДК) и на 18 септември в Пловдив (в Античния театър), като част от програмата на Есенния Салон на изкуствата в града.

Световно известният цигулар, с рекорд в книгата на Гинес за най-продавана класическа творба на всички времена (за записа му от 1989г. на “Годишните времена” на Вивалди с над 2 млн. продадени копия), ще представи у нас именно своя нов иновативен прочит на “Новите четири годишни времена”, с ново звучене, визия и енергия. Найджъл Кенеди  и неговият бенд от четирима музиканти идват в България по любезната покана на Иво Станков и Лондонския фестивал на българската култура.

Освен “ Новите четири годишни времена”, поднесени от Найджъл Кенеди и неговия бенд, заедно с музикантите от „София Симфоникс”, с диригент Любка Биаджони в първата част на програмата ще прозвучат балкански ритми от класика до фолклор, етно и джаз.Специално участие ще има и Лондонският български хор, с диригент и солист Десислава Стефанова и Ваня Ватралова-Станков /сопран/.

Без съмнение акцент в програмата ще бъде световната премиера на три произведения на композитора Георги Андреев, написани специално за предстоящите концерти на Найджъл Кенеди в Лондон, София и Пловдив. Самата среща на сцената между двамата изключителни таланти – Найджъл Кенеди и Георги Андреев (гъдулка) обещава изключително изживяване и неповторими емоции за публиката.

Найджъл Кенеди е един от най-известните и признати в цял свят виртуозни цигулари, уникален талант, който блести, както в класическия така и в съвременния репертоар. С пълен набор от световни музикални награди, сред тях са тези за изключителен принос към британската музика и мъжки изпълнител на годината на Brit Awards в Обединеното кралство; френската награда Vivement Dimanche Gold, многобройни Echo Awards и Gold Rose Монтрьо - Швейцария. Артист в непрестанно движение и с нови идеи, той обича да изненадва публиката си винаги с нещо необичайно.

След няколко концерта в България, той споделя, че “обича да свири у нас, защото публиката е много емоционална”. Признат за най-добрият съвременен интерпретатор на Бах, с България го свързва и приятелството му с художника Румен Рачев, който е автор на дизайна на албума “Kennedy plays Bach”, отличен с престижната British Classic Award. Страстта му към джаза пък води след себе си албума “Blue Note Sessions”, в който участват световни джаз музиканти, като носителят на Грами – продуцентът Jay Newland, Ron Carter и Jack DeJohnette.

Към днешна дата, Кенеди се вълнува и прави своеобразно и напълно свежо завръщане към шедьовъра на Вивалди “Четирите годишни времена”, които звучат същевременно познато, доста различно и съвременно. За пореден път и напълно в свой стил той е решил да докаже на публиката, че “Четирите сезона” мога да бъдат музика за всички времена! На 17 септември в София и на 18- ти в Пловдив, българската публика ще има уникалната възможност лично да се увери в това! Това ще бъдат и първите концерти за новия сезон намузикантите от “София Симфоникс”, които на 3 декември 2015 свириха заедно със знаменития тенор Хосе Карерас на концерта му в София, част от прощалното  турне "A life in music".

Билетите за концерта в Пловдив вече са  в продажба на цени от 20 до 40 лв.. Те ще могат да се закупят в мрежата на Ticketportal.bg и касата пред Община Пловдив.