Menu button Държавна Опера - Пловдив

Представления

OPERA OPEN 2017: РОМЕО И ЖУЛИЕТА - Прокофиев

  • Снимка
  • Снимка
  • Снимка
  • Снимка
  • Снимка
Публикувано: 19.04.2017

РОМЕО И ЖУЛИЕТА – Прокофиев

Танцов спектакъл на балет „Арабеск”
Диригент: Константин Добройков
хореограф: Боряна  Сечанова
сценограф: Иван Токаджиев
костюми: Николина Костова-Богданова
участват: Виктория Петрова, Филип Миланов, Даниела Ивановa, Константина Ханджиева, Асен Наков, Валери Миленков, Васил Дипчиков, Стефан Вучов, Ервин Есен, Андрея Андонова, Петя Колева, Ангелина Гавриловa, Теодора Стефанова, Мариана Крънчева, Стефка Табакова, Мария Касабова, Теодора Друмева, Елизабет Якимова, Таня Кацарова, Чан Тхе Чунг

Спектакълът „Ромео  и Жулиета“ интерпретира една вечна история за любовта, като създава един модерен танцов прочит на пиесата „Ромео и Жулиета“, по музика на С. Прокофиев – шедьовър на балетното изкуство. Авторският екип разсъждава върху Шекспировите представи за времето и пространството, за истината, познанието, любовта, мястото на човека в мирозданието. Предмет на изследване в нашата история за Ромео и Жулиета  е влиянието на външни фактори върху личния избор по отношение на нашите действия и постъпки като съзнателно разбиране или неосъзнато внушение.

            Спектакълът поставя въпроса за доброто, което носи зло и цената на неуместните съвети. Как се отнасяме днес към отговорността за своите постъпки и не трябва ли да се откажем от всички претенции за невинност ако искаме да живеем с дълбините си. Променило ли се е нещо в човешкото съзнание и поведение днес и можем ли да осмислим и осъзнаем закономерностите  и родовите белези на модерната епоха. Къде в днешно време остава любовта. Дали това е временна психоза, носеща опустошение на себе си и на другите, логично продължение на несъзнаваната предпоставка „моята душа е в ръцете на другия“ или велика наивност.

Боряна Сечанова, хореограф