Menu button Държавна Опера - Пловдив

Представления

Концерт на камерен ансамбъл „Микстет“

  • Снимка
Публикувано: 14.03.2018

Tочно преди 15 години през април 2003 в Балабановата къща беше първият концерт на Камерен ансамбъл „Микстет”. Инициатори за това бяха Пламен Проданов и цигуларят Борислав Тончев, а в концерта взеха участие и Гергана Чуклева, Елена Капустина, Валентин Вълчев и Екатерина Костова-Попова.  

Името „Микстет” беше избрано, за да бъде съставът гъвкав към представянето произведения с различни инструменти - от трио до камерни произведения за оркестър като например „Музика на водата” от Хендел, „Павана” от Форе за хор и инструментален състав и много други.  До настоящия концерт са изнесени почти 30 концерта с различни програми, като броя на произведенията надхвърля 150, а участниците в репетиции и концерти за 16-те години от създаването - над  90, като хорът „Гаудеамус” и хорът на Държавна Опера - Пловдив се броят като единични участници!

Аранжиментите, които Пламен Проданов е направил специално за случаите са няколко десетки.

 А концертът е повод да се отбележи  60-годишиния му юбилей:


„В последните години стана традиция към ансамбъла да включвам и деца - бъдещата смяна! Това бяха предимно нашите и децата на наши колеги от 8 до 18-годишна възраст. Много от тях са вече по света - Англия, Германия, Холандия, Австрия, САЩ, както и в столичните оркестри. Това начинание беше наречено „Mixtet Junior” и продължава и в този концерт:  за нови попълнения поканих учениците от НУМТИ “Добрин Петков” Мейв Ашлинг Мак Гонегал - арфа и Лев Алеев - виолончело.
Освен трите барокови пиеси от Вивалди, Фаш и Телеман ще чуете и Моцарт - Адажио и Рондо, написано  за много редкия инструмент гласхармоника през последните месеци от живота на Моцарт. Поради липса на такъв инструмент по традиция произведението е в репертоара на арфистите, макар и създаващо много технически трудности.
Следват „Три детски пиеси за домашни животни”, които написах за детски конкурс в Германия (януари 2018) и с първото произведение от тях участничките взеха първи награди в различни кръгове. Това ме импулсира да направя цикъла от трите пиеси: „Котка на разходка”, „Нахалният папагал” и „Бау! Не искам в къщи!” за обой и арфа.

Но „гвоздеят” на програмата е оригиналното произведение на проф. Томас Бенджамин, бивш професор по композиция в университета Peabody School в САЩ. Написано и посветено на „Пуленк Трио” (обой, фагот и пиано) и цигуларката Хилари Хан за концерт в рамките на фестивала „Сини нощи” в Санкт Петербург през 2004 г. Нарича се „Skriabin sits-in at Birdland” с българско заглавие “Скрябин свири джаз в Бърдленд клуб”. Според автора „Ако Скрябин свиреше джаз, то музиката му щеше да има подобно звучене...” Всеки любител на Скрябин ще открие характерните „квартови” акорди, употребени в началото на „Мистериите”, както и „Jazz scales”. Всъщност това е едно произведение, изпълнено с хумор и по указание на автора всякакви артистични инициативи са добре дошли.”
Пламен Проданов

 

Участници:

Екатерина Костова-Попова - флейта

Пламен Проданов - обой

Васил Сариев - фагот

Юлия Пулиева - цигулка

Лев Алеев - виолончело

Тодор Златарев - контрабас

Мейв Ашлинг Мак Гонегал - арфа

Росица Димова - клавесин

Ралица Ботева - пиано