Menu button Държавна Опера - Пловдив

Представления

Откриване на Оpera Open с ОРЛИН АНАСТАСОВ

  • Снимка
Публикувано: 14.05.2015

На 19 години Орлин Анастасов прави своя сценичен дебют, на 20 вече има натрупан професионален опит и репертоар, а едва 23-годишен, през 1999 г. дебютира успешно на сцената на Ла Скала в ролята на Дон Базилио от “Севилския бръснар” на Росини под диригентството на Рикардо Шайи. Веднага след това получава покана за още две изяви в авторитетния оперен театър.
Името на Орлин Анастасов стана широко известно след Международния конкурс за млади оперни певци “Борис Христов” през 1998 година, когато той спечели Първа награда. Следващата година бе ознаменувана с победата му на Международния конкурс в Пуерто Рико на името на Пласидо Доминго, където той печели първа и абсолютна награда. Двете отличия откриха пътя на младия бас към световните музикални сцени: Арена ди Верона, Ковънт Гардън, Римската опера, Гранд опера – Париж, Театро Лисео – Барселона, Театро Реал – Мадрид, Виенската Щатсопера, Театро Масимо – Палермо и отново Ла Скала под палката на най-големите диригенти на нашето време – сър Колин Дейвис, Жорж Претр, Марк Елдер, Даниел Орен, Рикардо Шайи, Маазел. Сред ролите в богатия му репертоар са Мефистофел от “Фауст” на Гуно, Филип от “Дон Карлос”, Ферандо от “Трубадур”, Рамфис от „Аида”, Захария от „Набуко”, Граф Валтер от „Луиза Милер”, Атила от едноименната опера, Джакопо Фиеско от „Симоне Боканегра, Джовани Да Прочида от „Сицилиански вечерни” на Верди, Колин от “Бохеми” на Пучини, Борис от „Борис Годунов” от Мусоргски, както и главните басови роли от оперите на Хектор Берлиоз “Бенвенуто Челини”, “Ромео и Жулиета”, “Детството на Исус” и “Троянци”. 
В края на 2008 година Орлин Анастасов дебютира и на сцената на Метрополитен опера, Ню Йорк в ролята на Алвизо от „Джоконда” на Понкиели. Следващите му ангажименти на сцената на Мет са за ролите на Дон Базилио от „Севилския бръснар” на Росини и на Рамфис от „Аида” на Верди.