Menu button Държавна Опера - Пловдив

Новини

Премиера на световния мюзикъл „FAME”

Премиера на световния мюзикъл „FAME”
Публикувано: 20.05.2022

Световният мюзикъл „FAME” (Слава) оживява на лятната графити сцена на Опера Пловдив в двора на Техническия университет в града на 8, 9 и 10 юни от 20:45 часа. Заглавието става известно с филма на Алън Паркър от 1980 и заглавната песен, отличена с Оскар и Златен глобус, в изпълнение на диско звездата Айрин Кара. В България хитът добива допълнителна популярност с музикалното риалити „Star Academy” през 2005 година. Мюзикълът по сценарий на Хосе Фернандес, музика от Стив Маргошес и текстове на песните на Жак Леви проследява трудния път към върховете на славата на група амбициозни и талантливи студенти в колеж по изкуствата в Ню Йорк. Техните борби, триумфи и бурни взаимоотношения са представени с искреност, а историята засяга и сложни въпроси като расови предразсъдъци и злоупотреба с наркотици, с които младите изпълнители се сблъскват в стремежа си към кариера в шоубизнеса. 

 „Мечтай и вярвай, че ще направиш велики неща“ е посланието на премиерната постановка с режисьор Петър Одажиев, диригент Константин Добройков, художник Николина Костова – Богданова и хореограф Амедео Джунта.  Красивата сграда на бившия Френски колеж в Пловдив на ул. „Цанко Дюстабанов“ ще бъде преобразена с мапинг от визуалния артист Петко Танчев. Във „FAME” участват солисти и оркестър на Опера Пловдив, а централните младежки роли са поверени чрез кастинг на млади изпълнители – познати лица от телевизионни формати, изгряващи звезди от цяла България и таланти от АМТИИ – Пловдив. Постановката се осъществява със съдействието на Софийска академия за музикален театър. Преводът на български е на Цветомира Цонева.
Премиерата на “FAME” е основен акцент в програмата Графити Opera Open за млада публика, но заглавието със запомняща се музика и атрактивни танци е насочено към почитатели на мюзикълите и на диско ерата от всички възрасти. Билети за “FAME” се продават на касата на Опера Пловдив и на каса OPERA OPEN, на касите на Ивентим, онлайн в eventim.bg и grabo.bg