Menu button Държавна Опера - Пловдив

Представления

УТРЕ СЛЕД ДНЕС

  • Снимка
  • Снимка
  • Снимка
  • Снимка
  • Снимка
  • Снимка
  • Снимка
  • Снимка
  • Снимка
  • Снимка
Публикувано: 30.01.2024

Опера Пловдив съвместно с Драматичен театър – Пловдив представя

„УТРЕ СЛЕД ДНЕС“

танц-театър от световноизвестния хореограф РАДУ ПОКЛИТАРУ

 

"ДЪЖД"
Музика Й.С. Бах и песни от народите

Хореография и постановка - Раду Поликтару
Дизайн на костюмите - Анна Ипатиева
Дизайн на осветлението – Олена Антохина
Помощник-хореограф – Артем Шошин

"Дъжд" е философска история, представена в хореографска сюита, която разказва за съдбите на хора, събрани неволно в едно време и пространство. Етническата музика, в съчетание с енергичните прелюдии и фуги от „Добре темперирано пиано“ на Й.С. Бах, представляват прекрасна основа за танцовия театър на Раду Поклитару.

Творческата концепция на спектакъла изниква от музиката и въплъщава авторската идея: различните култури и душевности на нациите се обединяват около общочовешки ценности. В центъра на творбата на Раду Поклитару стоят хората и човешките чувства.

 

"УТРЕ"
Музика от Ф. Шопен

Хореография и постановка - Раду Поликтару
Дизайн на костюмите и помощник-хореограф – Артем Шошин
Дизайн на осветлението – Олена Антохина

Поне веднъж в живота си всеки от нас се е замислял за факта, че историята на нашия ежедневен живот се характеризира не от действията от вчера, а от това, което се случва днес. Животът не търпи забавяне. Всеки миг на настоящето заема специално място в историята на миналото и формира утрешния ден.

Нашето "Утре" разказва за нас, за тези, които живеят тук и сега, творят големи неща, откриват и грешат, обичат и мразят... Това, което вършим в момента - къде отиваме и какво правим, определя бъдещето ни за ден, седмица, година. Самите ние решаваме какво ще бъде нашето УТРЕ след днес и живеем изцяло за него сега!

 

Участва БАЛЕТЪТ НА ОПЕРА ПЛОВДИВ

Ръководител – Мариана Крънчева
Репетитор – Петя Димова

За хореографа: Световноизвестният хореограф РАДУ ПОКЛИТАРУ е роден в Кишинев, Молдова. Основател е и главен балетмайстор на Академичния театър за модерен балет Киев, заслужил деятел на културата на Украйна, народен артист на Молдова, лауреат на наградата "Човек на годината", носител на множество европейски международни награди, професор в катедрата по модерна хореография в Киевския национален университет за култура и изкуства. Освен десетките спектакли в Киевския модерен балет, през годините той поставя балетни постановки в Болшой театър, Мариинский театър, Националните опери на Украйна, Молдова, Латвия, Беларус, Чехия, Сърбия и др.

От началото на 2022г. Раду Поклитару е част от екипа на Опера Пловдив.

За жанра: Танц-театърът комбинира елементи от танца, театъра и музиката, за да представи определена история или тема. Жанрът може да включва не само използването на танцови движения и хореография, но също така и актьорско изразяване, драматични ситуации и диалози. Танц-театърът често се фокусира върху интерпретацията и артистичността на изпълнението. Това включва способността на изпълнителите да влезнат в ролята си и да предадат не само техническите аспекти на танца, но и емоционалните и символични аспекти на представлението.