За фестивала

Публикувано: 17.03.2015

БИЛЕТИ: OPERA OPEN 2019

OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив е мултижанрова платформа, която е „отворена” за опера, балет, оперета, мюзикъл и модерен танц. Лятната програма с над 30-годишна традиция е със силно международно участие на солисти, режисьори, диригенти и хореографи от най-големите оперни театри в света. OPERA OPEN развива мащабен международен туризъм и е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

В специалната 2019 година фестивалната програма на OPERA OPEN ще бъде наситена с гастроли на световни имена. Античният театър ще срещне публиката с универсалния артист Стефано Пода през юни. Премиера на неговия „Орфей и Евридика ” ще обедини барокови творби за митичния певец със знаци от античното наследство на града, с тракийски митове и ритуални посвещавания, с етносите на многоликия Пловдив. Друго лице на изтънчения италиански режисьор ще ни припомни европейската продукция на Театро Реджо Ди Парма и на Опера - Пловдив „Силата на съдбата”.

Две от най-популярните класически заглавия – „Риголето” от Верди премиерна продукция и „Лебедово езеро” от Чайковски с участието на солисти от Болшой театър са акцентите в програмата за юли; тогава, когато и световно известния тенор Хосе Кура ще изпълни коронната си роля в „Отело” от Верди.

OPERA OPEN ще продължи и през август месец с повторение на летните премиери – „Орфей” и „Риголето”, както и международна Балетна Гала с фрагменти от популярни балетни творби. За да удовлетвори зрителите с чувство за традиция, OPERA OPEN ще бъде закрита с „Аида” от Верди